Hoe Blijf Je In Contact Wanneer Je Reist

4425

Smartphones zijn een intrinsiek onderdeel van ons leven geworden. Dit apparaat ligt altijd binnen handbereik, het maakt niet uit waar we zijn. In de auto, in de slaapkamer, in de broekzak – we kunnen altijd onze smartphone erbij pakken om familie of vrienden te contacteren. Je zult verrast zijn als je wist hoe vaak je onbewust je telefoon pakt om hem te openen. Velen zullen misschien niet eens een dag zonder telefoon kunnen aangezien het naast een communicatiemiddel ook een agenda, een herinneringenlijst en een digitale postbus is. Wanneer tegenwoordig een persoon 3 uur offline is geweest ontstaat er paniek onder vrienden en familie. Het is tegenwoordig bijna ongehoord dat iemand niet te bereiken is.

Maar hoe efficiënt zijn deze smartphones als je in het buitenland reist? Kun je dan nog steeds communiceren met de mensen thuis, e-mails sturen en je banksaldo online checken? Communicatie is vaak een uitdaging wanneer je een grens overgaat, niet alleen vanwege het netwerk maar ook vanwege de kosten van het datagebruik.

Als je tijdens je volgende vakantie mobiel bereikbaar wilt blijven volgen hier enkele handige tips.

  1. Ontgrendel je telefoon
NEW YORK, NY – JULY 11: A free Wi-Fi hotspot beams broadband internet from atop a public phone booth on July 11, 2012 in Manhattan, New York City. New York City launched a pilot program Wednesday to provide free public Wi-Fi at public phone booths around the five boroughs. The first ten booths were lit up with Wi-Fi routers attached to the top of existing phone booths, with six booths in Manhattan, two in Brooklyn, and one in Queens. Additional locations, including ones in the Bronx and Staten Island, are to be added soon. (Photo by John Moore/Getty Images)

Met ontgrendelen bedoelen we niet de vergrendeling van het scherm maar de vergrendeling van je provider. Neem contact op met de provider van je simkaart en telefoon om na te gaan of je telefoon niet vergrendeld is aan een specifieke provider. Dat is belangrijk om te weten als je in het buitenland via een ander netwerk wilt bellen. Als je telefoon namelijk alleen het netwerk van je provider ondersteunt kun je geen verbinding maken met een ander netwerk in het buitenland. De enige optie is dan om een internationaal roamingpakket te kopen via je provider, maar dat kan behoorlijk veel geld kosten. Het is dus goedkoper en makkelijker als je smartphone geen provider-vergrendeling heeft.

  1. Maak gebruik van gratis wifi

Wanneer je een berichtje naar het thuisfront wilt sturen, je e-mail wilt checken of foto’s wilt uploaden naar je social media, dan is het slim om een gratis wifinetwerk op te zoeken. De meeste openbare plekken hebben een gratis wifi-hotspot waar zowel locals als toeristen gebruik van kunnen maken. Door niet je eigen data maar een openbaar netwerk te gebruiken bespaar je veel geld, en dat geld kun je weer uitgeven aan andere leuke dingen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je telefoon via openbare netwerken gehackt kan worden. Let dus op welke apps je gebruikt en welke informatie je verzendt. Vertrouw op je instinct en wees voorzichtig met op welke knoppen je klikt en voor welke diensten je inschrijft wanneer je op een openbaar netwerk zit. Als je privéinformatie en belangrijke documenten wilt verzenden, kun je beter even wachten tot je weer op een beschermd netwerk zit.

  1. Budgetteer je dataverbruik

Budgetteren is belangrijk wanneer je een reis gaat maken. Als je in contact wilt blijven met familie en vrienden zul je ook kosten voor mobiel dataverbruik moeten incalculeren in je budget. Er zijn verschillende online datacaculatoren te vinden die je een idee kunnen geven hoeveel data je nodig hebt op je bestemming voor zolang je daar verblijft. De berekening moet worden gebaseerd op hoe actief je bent op social media en andere online platformen. Als je grote bestanden moet versturen, of als je van ieder monument een foto wilt uploaden, moet je meer data budgetteren. Het kan best frustrerend zijn als je die melding krijgt dat je data verbruikt is en dus geen leuke kiekjes of berichtjes meer kunt versturen. Smartphones zijn zo’n belangrijk onderdeel van ons leven geworden; elk ongemak dat ons verhindert om contact te leggen met anderen verpest een groot deel van het (vakantie)plezier.

  1. Koop een simkaart op je bestemming

Dit is een goedkope manier om in contact te blijven met het thuisfront wanneer je in een ander land op vakantie bent. Er zijn verschillende voordelen op te noemen voor het kopen van een lokale simkaart. Allereerst kun je zo’n simkaart makkelijk opladen wanneer je het geld hebt verbruikt. Daarbij ben je ook verzekerd van een veilige en betrouwbare connectie met een netwerk gedurende je verblijf, in tegenstelling tot roaming. Je moet er wel voor zorgen dat je telefoon ontgrendeld is en dat je dus een lokale simkaart kunt gebruiken. Is je telefoon niet ontgrendeld, dan loop je kans dat de nieuwe simkaart niet werkt. Kun je de nieuwe simkaart wel gebruiken, vergeet dan niet je originele simkaart op een veilige plek te bewaren zodat je hem niet kwijtraakt.

  1. Koop een draagbaar wifi-apparaat

Het maakt niet uit hoe lang je gaat reizen, het is altijd fijn als je contact kunt houden met vrienden en familie. Je wilt diegenen die je liefhebt graag op de hoogte houden van waar je bent en hoe het gaat, zeker als je in een land verblijft waar het onrustig kan zijn. In dat geval wil je er vaak alles aan doen om ervoor te zorgen dat je in contact kunt blijven. Deze optie is wellicht de meest kostbare, maar het is wel effectief en het is elke cent waard. Als je namelijk een universeel en draagbaar WIFI-apparaat hebt, neem die dan mee en kijk of die werkt op lokale netwerken. Als je er geen hebt, overweeg dan om er een te kopen. Niet alle bestemmingen bieden gratis Wifi, dus misschien moet je een eigen hotspot aanmaken om mensen thuis te kunnen contacteren. Je zult ook een lokale simkaart moeten kopen voor het apparaat voordat hij werkt. Dit zijn wat uitgaven, maar de flexibiliteit en het gemak is onbetaalbaar.

Doe goed onderzoek naar hoe je in het buitenland gebruik kunt maken van je telefoon en de buitenlandse netwerken voordat je op reis gaat. Als je weet wat je precies moet doen, heb je minder stress tijdens je vakantie.