7 Manieren Om Gezond Te Blijven Tijdens Het Reizen

3399

Reizen is geweldig, het opent je hart voor mensen, plekken en ideeën. Het voelt fantastisch om nieuwe mensen met een andere cultuur te ontmoeten, en de wind en het weer te voelen op een plek ergens op een ander continent. Reizen is leuk en toch ook luxe, maar je kunt een flinke dosis stress vaak niet vermijden. Lange reizen zijn vermoeiend en kunnen bovendien een aanslag zijn op onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om vooraf maatregelen te nemen wanneer je een vakantie of lange roadtrip plant met vrienden. Je wilt immers graag gezond en wel aankomen op je bestemming, toch?

De volgende 7 tips helpen je gezond te blijven tijdens het reizen.

  1. Doe je ogen dicht wanneer je kunt

Je moet goed naar je lichaam luisteren na een lange reis of zelfs een lange wandeling. Zo’n inspanning heeft een flinke impact op je lichaam, en je lichaam laadt zichzelf weer op tijdens een goede nachtrust. Vooral reizen is een aanslag op je lichaam aangezien je dan vele uren achter elkaar in één houding moet zitten. Of je nu in de lucht zit of op het land, probeer een comfortabele positie te vinden zodat je even kunt slapen. Tijdzones en dat onvermijdelijke gedoe bij de bagagecheck kan ook behoorlijk vermoeiend zijn. Het is dus echt belangrijk dat je je lichaam even wat rust gunt. Zonder rust kan je lichaam niet goed functioneren. Neem dus even een moment voor jezelf zodat je niet vermoeid en geïrriteerd raakt. Je gaat op vakantie, en dat is juist leuk!

  1. Doe het rustig aan

Wanneer je eenmaal bent aangekomen op je bestemming kan je ineens zenuwachtig of gespannen worden, zeker wanneer de bestemming al heel lang op je bucketlist staat. Je kunt de hele stad niet in één dag zien. Als je dat al zou willen proberen zul je zeker belangrijke plekken en monumenten missen, evenals verborgen plekjes die je vakantie zo bijzonder maken. Op een hoog tempo door de stad scheuren maakt je ook alleen maar moe. De stad ontdekken doe je niet door razendsnel door wijken en straten te lopen. Je kunt een planning maken, maar wees ook voldoende flexibel. Je weet nooit wat je ineens tegenkomt. Je proeft de sfeer van de stad pas als je echt meeleeft met het ritme van de stad.

  1. Loop rond

Als je in een nieuwe stad bent, maak er dan een punt van om veel te lopen in plaats van de metro te nemen. Als je door de straten wandelt zie je immers veel meer van de cultuur en architectuur van de stad. Als het treinstation op 2 kilometer afstand ligt van het hotel, loop er dan naartoe. Je hebt bovendien grote kans dat je met locals in gesprek raakt. Dat is niet alleen leuk en gezellig, maar zo maak je ook echt kennis met de stad en haar inwoners. Wie reist doet het zowel voor z’n plezier als voor de kans om iets te leren; waarom zou je jezelf die dingen willen ontnemen? Je kunt zelfs overwegen om de trap te nemen in plaats van de lift in je hotel of een ander gebouw. Daarbij is lopen gezond, en je verbrandt ook de calorieën van die heerlijke snacks die je onvermijdelijk eens zult kopen.

  1. Ontbijt stevig

Zit je ook vol spanning als je ’s ochtends naar je planning kijkt en ziet wat je die dag allemaal gaat ontdekken? Misschien zie je eindelijk dat monument dat je altijd al hebt willen zien, of misschien ga je wel bungeejumpen. Wat je ook gaat doen, belangrijk is dat je de dag start met een stevig ontbijt. Niets is zo vervelend als je ineens een rommelende maag hebt terwijl je net op je bestemming bent aangekomen. Een ontbijt zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt voor een ochtend rondwandelen en ontdekken. En als je vol zit zul je ook geen geld uitgeven aan ongezonde snacks, win-win!

  1. Minder alcohol

Je hebt je werk ver achter je gelaten en je kunt je nu echt even compleet ontspannen, dus een drankje of twee mag zeker. Houd er wel rekening mee dat je niet te veel alcohol drinkt tijdens je vakantie. Alcohol beïnvloedt je slaap en je bloedsuiker, en het is ook echt een dikmakertje gezien de vele calorieën. Je hebt wellicht geen zin om bij thuiskomst meteen twee weken in de sportschool te leven, toch? Natuurlijk moet je van je vakantie genieten en met je familie of vrienden een drankje drinken als je dat wilt. Maar te veel is natuurlijk nooit goed.

  1. Neem ontsmettingsmiddel mee

Je hebt misschien niet in elke stad of afgelegen gebied toegang tot schoon water. Desalniettemin moet je er wel voor zorgen dat je handen schoon zijn als je een hapje wilt proeven van de traditionele keuken of wanneer je een delicatesse wordt aangeboden op straat. Je zult op vele plekken worden aangesproken om een hapje te proeven van een lokaal gerecht, dus zorg ervoor dat je je handen schoonmaakt voordat je het eten in je mond stopt. Ontdekken en verkennen in een stad betekent dat je constant handen schudt met locals, deuren opent en monumenten aanraakt. Je loopt grote kans op een bacteriële infectie als je met vieze handen eten in je mond stopt.

  1. Bescherm je huid

Voordat je vertrekt om op reis te gaan, doe je er goed aan te onderzoeken wat het klimaat en de verwachte temperatuur is op je bestemming. Het is ook belangrijk dat je beschermende kleding meeneemt en dat je uit de buurt blijft van infecties en allergenen. Als je vakantiebestemming bekend staat om insecten en muggen, zorg er dan voor dat je genoeg producten tegen insecten meeneemt zodat je niet wordt gebeten. Zo’n beet zou namelijk kunnen leiden tot een ziekte. Ook de zon kan je huid beschadigen, hoewel dit afhangt van de bestemming en het seizoen. Vergeet dus niet een zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen. Onthoud ook dat je jezelf regelmatig insmeert met beschermende crème, zeker wanneer je buiten bent.

Reizen kan ontzettend leuk als mits je goed plant, genoeg tijd indeelt om je bestemming te bereiken en ervoor zorgt dat je gezond blijft.