5 Voordelen van een Minimalistische Lifestyle

21142

Introductie

Wie de term minimalisme al eens heeft gehoord, is vast bekend met de negatieve ondertoon. De lifestyle wordt vaak omschreven als het bewust opgeven van plezier en genot om in leegte te leven. Maar veel mensen zien minimalisme als het niet aannemen van kansen die hen wordt geboden. Het is duidelijk dat de meeste van deze opvattingen geen echte onderbouwing hebben en dat men niet precies weet wat minimalisme werkelijk is. Je kunt minimalisme beschouwen als een mindset en een set regels waar men zich door laat leiden. Allereerst moet je weten dat minimalisme niet betekent dat je meer bezit dan je nodig hebt. Minimalisme betekent dat je tevreden en gelukkig bent met wat je hebt. Minimalisten maken zich geen zorgen over wat ze niet hebben. Wij kijken naar een aantal redenen waarom minimalisme de beste lifestyle is.

Wat is Minimalisme?

Om een aantal misvattingen over de minimalistisch lifestyle de wereld uit te helpen, willen we eerst definiëren wat het precies is. Het eerste dat mensen veronderstellen over deze lifestyle is dat minimalisten zich compleet beperken en zelf essentiële benodigdheden schuwen. Ze zouden de gemakken van deze moderne wereld zelfs opgeven, zoals bijvoorbeeld elektriciteit en warm water. Er zijn wel mensen die zo leven, maar deze manier van leven is niet per se de definitie van een minimalistische lifestyle.

Minimalisme betekent dat je meer waarde hecht aan jezelf dan aan materiële zaken. Een minimalist maakt keuzes op basis van wat hij nodig heeft in plaats van wat hij zou moeten hebben. Dit betekent dat alles wat hij koopt waardevol of noodzakelijk is, en dat hij eerder voor kwaliteit kiest dan de laagste prijs.

Je kunt zelf beslissen in hoeverre je een minimalist wilt zijn. Je kunt bijvoorbeeld een gedeeltelijke minimalistische lifestyle volgen, of minimalisme toepassen op één deel van je leven en dat steeds een stukje verder uitbreiden. De meeste minimalisten zijn begonnen door langzaam maar zeker de non-essentiële zaken in hun leven weg te doen. Na verloop van tijd ontstaat de minimalistische lifestyle als vanzelf.

Het is niet makkelijk om iemand ervan te overtuigen dat hij zou moeten opgeven wat hij heeft om te leven met alleen dat wat hij nodig heeft. Voor velen is hun lifestyle een spiegel van hun successen waardoor men zich niet kan vinden in het minimalisme. Maar ze missen daardoor wel de voordelen die deze lifestyle biedt. Hieronder staan de grootste voordelen van een minimalistische lifestyle beschreven.

  1. Herfocussen

Wie veel om zich heen heeft, heeft weinig ruimte om zich te focussen. Dit geldt zowel voor materiële zaken als dingen die je veel ruimte innemen in je hoofd of gedachten. Er zijn veel mensen die hard werken om geld te verdienen waarmee ze spullen kunnen kopen. Vaak blijken dit spullen zijn die uiteindelijk niet eens in hun leven passen. Ze deden eerst zoveel moeite om van alles te verzamelen, en nu doen ze moeite om er weer af te komen omdat ze er geen plek voor hebben. Sommige mensen huren een opslag terwijl andere juist die gekochte spullen weer verkopen. Afscheid nemen van spullen met een sentimentele waarde vinden mensen al helemaal moeilijk.

Als je je wilt herfocussen, ontdoe jezelf dan van zowel materiële spullen als activiteiten die veel tijd en ruimte innemen in je omgeving en in je hoofd. Een opgeruimd hoofd biedt de ruimte en de tijd om je te herfocussen op je doelen en andere belangrijke, persoonlijke zaken.

  1. Spullen opruimen en lasten verlichten

Wanneer je veel van de dingen in je omgeving opruimt, creëer je letterlijk meer ruimte. Dingetjes die je snel zou kunnen opruimen, weggooien of weggeven zitten vaak verstopt in lades, kastjes, dozen en op zolder. Hoe meer ruimte je creëert, hoe vrijelijker je je kunt bewegen. En hoe vrijer je je voelt, hoe meer kans je hebt dat je bepaalde zaken die je met je meedraagt los zal laten. De vrijheid die het opruimen oplevert geeft je de ruimte om vrij te ademen. Je zult je eindelijk verlost voelen van de lasten die je al lang met je meedraagt – letterlijk en figuurlijk.

  1. Het Bespaart Geld

Wanneer je geen geld meer uitgeeft aan luxe dingen, houd je meer geld over. Met dat geld kun je bijvoorbeeld schulden afbetalen, en wie schulden afbetaalt houdt uiteindelijk ook weer geld over dat je aan andere dingen of ervaringen kunt besteden, zoals mooie reizen. Met een minimalistische lifestyle ben je simpelweg minder afhankelijk van geld.

  1. Het Bespaart Tijd

Wanneer je meer geld hebt dan je nodig hebt, hoef je niet meer zo hard te werken. Dit betekent dat je meer tijd overhoudt voor jezelf. Deze tijd breng je niet door op luxe plekken of met extra activiteiten. Je lifestyle verandert je prioriteiten. Je kunt dus echt genieten van de extra tijd die je overhoudt. Wie droomt er tegenwoordig nou niet van vrije uren? Besteed ze goed!

  1. Het geeft meer Energie

Wanneer je geen energie hoeft te spenderen aan opruimen en andere zaken, kun je die energie gebruiken voor hele andere dingen. Eén van de voordelen is dat mensen die energie vaak gebruiken om gezonder en fitter te worden. Zonder de materialistische last op je schouders helpt de vrijgekomen energie je innerlijke en daarna je lichamelijke ‘ik’ te groeien.

Iedereen is anders dus niet iedereen zal dezelfde ervaringen hebben in het nastreven van een minimalistische lifestyle. Maar één ding heeft iedereen die deze lifestyle leeft gemeen; hoe verder we het pad van minimalisme bewandelen, hoe groter de voordelen worden en hoe meer we onszelf willen verbeteren.

Wat het belangrijkste is om in je achterhoofd te houden is dat minimalisme een keuze is. Wanneer je de gemoedstoestand bereikt waar je niet alles wilt hebben dat andere hebben, begin je al aan een minimalistische lifestyle. Het is niet makkelijk om anderen ervan te overtuigen dat ze hun zuurverdiende, materiële zaken moeten opgeven. Maar enkel de realisatie dat er slechts een paar dingen zijn die je werkelijk nódig hebt is een goede start om jezelf te bevrijden van vele lasten.